torstai 6. tammikuuta 2011

Ruokapohdintaa

Olen löytänyt (luullakseni) vihdoinkin Tomolle täysin sopivan ruokintatavan. Se sisältää HauHau kana-riisi nappuloita reilu 2 desiä päivässä, ja lisäksi lihaa/kalaa/kananmunaa/maitotuotteita n. 400 grammaa. Ensinnäkin, kysyn itseltäni, miksi en ole aikaisemmin kokeillut HauHauta? Se on halpaa, sitä saa joka marketista, sen hinta-laatusuhde on erinomainen. Ehkä siksi, koska siinä on maissia? No, eipä tunnu haittaavan, vaikka vasta viikkohan sitä on täällä syöty.

Sitten kysyn itseltäni, että miksi ihmeessä, kun olen löytänyt sopivan oloisen ruokavalion, miksi koen tarvetta lähteä kokeilemaan, voisiko joku toimia paremmin? Miksi en voi olla tyytyväinen siihen, että nyt on löytynyt sopiva suhde lihalle ja nappuloille, sopiva nappula jne. Miksi minkään muun pitäisi toimia enää paremmin, kun nykyinen näyttää oikein hyvältä. Voisikohan se olla kaiken ydin, että en osaa pysyä yhdessä ja tietyssä, hyväksi havaitussa, vaan pyrin muuttamaan sitä asenteella "toimiskohan tämäkin". Vaikka kyllä minun pitäisi jo osata arvata, ettei toimi.

Tomon kohdalla ei auta yrittää nostaa kuivamuonan määrää puoleen ruokinnasta, koska se ei toimi. Sille ei auta syöttää yhdelläkään ruokintakerralla pelkkää nappulaa, koska sekään ei toimi. Sitä ei kannata yrittää laittaa barffille, koska se on ihan yhtä huonosti toimiva vaihtoehto. Sen kanssa olisi nyt vain parasta pysyä tässä yksinkertaisessa ruokavaliossa, ja olla tyytyväinen siihen. Tätä kirjoitan lähinnä itselleni muistutuksena, koska ennenpitkää koen taas halua kokeilla jotain uutta.

Ehkä olen yrittänyt aikaisemmin vain liian monimutkaisia asioita, ihmettelen oikeastaan, miksi meillä on ollut niin paljon ongelmia. Tomo voi kuitenkin syödä kaikkea, sen maha ei mene sekaisin hirven rustoluista, ei ydinluista, se voi ongelmitta syödä jauhelihakastikkeen jämät, se ei ole allerginen millekään, se sulattaa hyvin luut, sen ruokaan voi "lennosta" lisätä jotain uutta ilman pelkoa ripulista, se ei ole oksennellut herra ties kuinka pitkään aikaan. Eli oikeastaan se on melkoinen rautamaha.

Nyt voisi sanoa, että yksinkertainen lienee paras. Nykyinen ruokavaliohan on todella hyvin yksinkertainen; nappulaa, jatkeena reilusti lihaa ja joskus vähän puuroa. Lisäravinteita tarpeen mukaan, koska en usko, että 2 dl nappulaa päivässä antaa tarpeeksi ravintoaineita. Öljyjä silloin kuin muistaa. Raakanahkarullia vapaasti saatavilla, oikeita luita riittävän usein. Herkkuina kaikkea mahdollista. Ja tietysti ne omatkin mahdolliset ruoantähteet menee koiran kuppiin.

Kaedesta en sano mitään, se on rautamahainen pikku pentu, jonka maha ei ole vielä mennyt sekaisin mistään, ja jolle maistuu kaikki. Ruokinta noudattelee samanlaista kaavaa kuin Tomolla, nappulaa menee nyt suhteessa hieman enemmän, jotta pentu saa varmasti kaikki kasvuun tarvittavat ravintoaineet riittävissä määrin.

1 kommentti:

  1. Meillä syö Emma myös tota HauHaun kanariisiä ja toimii ihan loistavasti, vaikka Emma on tosi allerginen viljoille. Toi on aikalailla ainut ruoka koko 8 vuoden aikana, josta ei ole tullut mitään ikäviä oireita.

    VastaaPoista