lauantai 21. elokuuta 2010

Uusia lenkkimaastoja

Viime päivinä olemme laajentaneet Tomon kanssa lenkkimaastoja tutuista ja turvallisista ihan uusiin paikkoihin. Eilen energianpuuskassa lenkkeilimme Pukinmäkeen Murren murkinaan, kun ei viitsinyt autolla lähteä. Tarkoituksena oli ostaa vain pari pötköä sisäelimiä, niin hyvin voi kävellä. Kaikenkaikkiaan kävelymatkaa tuli n. 8 km, Malmilta palasimme kotiin bussilla, koska Tomo vaikutti väsyneeltä ja janoiselta 2 tunnin kävelyn jälkeen, ajattelin että on parempi mennä bussilla. Ilma oli kuitenkin aika lämmin, eikä Tomolle tee pahaa aina silloin tällöin piipahtaa julkisissa kulkuneuvoissa. Pysyy sitten mielessä, kuinka niissä käyttäydytään.

Tänään tarkoituksenamme oli kävellä Kivikon kentälle, mutta emme ikinä löytäneet sinne. Sen sijaan löysimme upeita ulkoilupolkuja ja mielettömän hienoja maisemia. Metsäpolkuja, valaistuja hiekkateitä... Upeaa! Harmi vain, että täällä menee niin paljon isoja teitä lähellä, ettei missään uskalla pitää vapaana. Lahdenväylä, Porvoonväylä, Kehä I ja Kehä III ympäröivät kaikkia näitä upeita maastoja. :( Autoteiden äänet kuuluvat joka paikkaan.

Tomo on ollut aika väsynyt näiden pidempien lenkkien vuoksi. Olen hieman kasvattanut ruokamääriä jotta se saisi enemmän energiaa, mutta kovin paljon ei viitsi, jottei energia "nouse päähän". Ruoan energiamäärä ja liikunta olivat pitkään hyvässä suhteessa, mutta näin syksyn tullen, kun ilmatkin ovat siedettäviä, jaksaa lenkkeillä pidempään. Kasvaneen energiantarpeen huomaa siitäkin, että Tomolla on nykyään nälkä. Ruoka katoaa kupista ennätysvauhtia, ja kuppi vielä nuollaan puhtaaksi! Tätä ei ole tapahtunut aikoihin! Lisäksi motivaatio ruoan perään treeneissä on jotain ihan mahtavaa. ;)

Tomo peitsaa lenkeillä aika paljon, etenkin hitaammassa tahdissa ja väsyneenä. Olen melkein täysin varma, että sillä on lihasjumeja selän ja lantion alueella, liikkuessa (peitsatessa) näyttää siltä, että lantion alue olisi tosi jäykkä. Olen itse hieronut Tomoa n. kerran viikossa, mutta varaan Tomolle ihan oikean hieroja-ajan mahdollisimman pian. Vaikka itsekin pystyn jonkun verran hieromaan jumeja auki, osaa koulutettu hieroja asian ihan eri tavalla, ja toivottavasti osaisi myös neuvoa, kuinka voisin jatkossa hieroa Tomoa paremmin itse. Liikuntaa täytyy myös monipuolistaa: kiipeilyä, kävelyä hankalissa paikoissa, jumppaa, juoksua, spurttailua, vapaana rilluttelua, uintia... Lisäksi pohdinnan arvoista lienee viileän ilman ja kosteuden vaikutus selän lihaksiin, ainakin joillekin hevosille kylmä ja kosteus aiheuttavat selkäkipuja. Olisiko siis syytä käyttää ohutkarvaisella koiralla loimea jo tällaisilla keleillä, etenkin jos sataa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti