keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Aseet kylmyyttä vastaan

Nyt sitä pakkasta sitten on. Tosin kaikesta valituksesta ja haloosta päätellen voisi luulla, että pakkasta on vähintään niin paljon, että helvettikin kohta jäätyy. Itse en omista lämpömittaria, mutta Ilmatieteenlaitos kertoo, että esim. tänään päivällä pakkaslukemat olivat -15°C kieppeillä, tällä hetkellä pakkasta on jo -20°C. Mutta ei tämä nyt vielä paha ole, ulkona tarkenee ilman toppahousuja, vain yksillä villasukilla, ja autokin käynnistyy vielä aivan ongelmitta.

Viime talvena Kaede oli pentu, ja sehän paleli silloin todella helposti. Nyt se on kuitenkin kasvattanut itselleen tiheän karvan, ja Kaede saa ylleen Pompan perusmallin, kun pakkanen laskee alle -15°C. Sitä ennen Kaede ei juurikaan osoita palelevansa, vaan pomppii onnellisena eteenpäin. Tomolla on vähemmän karvaa, joten se saa ylleen takin jo, kun mittari menee muutaman asteen pakkasen puolelle. Tänä talvena virittelin Tomolle vanhasta säärystimestä myös pipon, jotteivät sen korvat jäätyisi. On koirilla "oikeat" pipot myös, mutta ne eivät tahdo pysyä päässä, joten tuo vanha säärystin on siinä mielessä parempi, vaikkei se olekaan yhtä tyylikäs...

Ja minä sitten? Pukeudun yltä päältä villaan, eikä takuulla palele, kun muistaa pysyä myös liikkeessä. Jos paikalleen jää seisoskelemaan pidemmäksi aikaa, niin totta kai silloin jäätyy... Omistan minä toki myös toppavaatteita, mutta jotenkin minusta on miellyttävämpää pukeutua luonnonkuituihin. Toisaalta, käsitettä "liian kylmä" ei ole minulle olemassa, ja jotenkin sitä unohtaa, että jotkut ihmiset palelevat kaikista vaatekerroksista huolimatta, kun itselle sellainen on vierasta. Minä kärsin sitten kesällä kuumuudesta.

Toki myös ruokintaan tulee muutoksia, kun on kylmempää. Rasvaa on lisätty ruokintaan ihan reippaasti, joka aterialla menee iso loraus öljyjä, ja nyt ostin pakkaseen nauhdan ihraakin. Omaa ihoa saa rasvata reippaasti, jottei se pakkasen vaikutuksesta kuivu, koirat saavat rasvansa sisäisesti, niilläkin on iho nyt vähän hilseillyt, mutta toivottavasti ei kauaa.

Lopuksi vielä pipomuotia (tekijä yksityinen), ja Tomon (toinen) talvitakki. Sininen takki on Janutexin käsialaa, ja meille tullut käytettynä, käytännössä kuitenkin uudenveroisena. Toinen Tomon talvitakki on Hurtta, enempää lämpötakkeja sillä ei sitten olekaan.2 kommenttia:

  1. Hauskat nuo pipot! Ja Tomon takki on tosi kaunis. Mä sitä jo kc:ssä ihailin. Janutexin takki oli meidänkin selkävikaiselle ja karvanlähdön joulukuussa järjestävälle neitikoiralle harkinnassa.

    Mä olen kokenut että tuuli on miljoona kertaa pahempi kuin pakkanen. -20 astetta menee ihan kevyesti, mutta jos tuulee, on 10 astetta pakkasta jo ihan liikaa.

    Tähän samaan myös komppaukset tuosta uudemmasta kirjoituksesta: vaikka koirat oksentelee ja paskoo sisälle aina silloin kun on juuri kuurannut koko kämpän, vaikka niiden takia joskus valvoo itsensä huolesta sykkyrälle ja vaikka niiden takia ei koskaan voi olla bileissä jatkoille tai jajatkoille asti tai lähteä mihinkään täysin extempore, ei niistä tahtoisi luopua!

    VastaaPoista