lauantai 17. huhtikuuta 2010

Ohituksia

Minulta kyseltiin, kuinka tuolla pk-leirillä toteutettua ohitusharjoittelua voisi harjoitella ihan kotona. Mä en ole mikään expertti tässäkään asiassa, mutta pienen "ohjeen" voisin väkertää, jonka avulla kokeilla. Koska kaiken kukkuraksi meillä ovat alkaneet ohitukset sujua tosi hyvin tuon leirin jälkeen, niin voisi kuvitella, että siitä oli jotain hyötyä.

Harjoitusta varten olisi hyvä olla yksi avustajakoirakko (häiriökoira) ja sitten avustaja ihan muutenkin. Lisäksi pitkä liina ja toinen kaulapanta. Leirillä käytössä oli ketjupanta, mutta varmaan mikä tahansa ohuehko panta kelpaa. Liina siis kiinni tähän koulutuspantaan, idea on siinä, että koiran oma hihna pysyy löysänä, eikä omistajan tarvitse kiristää tai nykiä hihnasta. Häiriökoira kulki meillä aluksi meidän ympäri, ja jos Tomo koetti mennä sen luokse, kouluttaja siis nykäisi hihnasta. Näin ei tapahtunut kuin pari kertaa, jonka jälkeen Tomo luovutti, eikä enää pyrkinyt toisen koiran luokse. Sitten siirryttiin niihin "oikeisiin" ohituksiin, joissa koirat kulkevat toisiaan vastaan. Tässäkin avainsana on hihna löysänä, ja taas epätoivotusta käytöksestä seurasi liinan kiristyminen. Koirahan tässä itse aiheuttaa sen kiristymisen, jos lähtee toista koiraa kohti. Koiran oman hihnan siis täytyy olla löysänä koko ajan, jotta a) voidaan nähdä, miten koira reagoi ja b) jotta koira nimenomaan joutuu itse tekemään ratkaisunsa, eikä saa tukea siihen.

Meillä tämä auttoi kolmella tavalla. Ensinnäkin näin, että Tomo väistää vastaantulijaa, eli se on epävarma ja siksi rähisee. Toiseksi hihna ei päässyt kiristymään, joten Tomo ei yhdistänyt hihnan kiristymistä toisen koiran näkemiseen. Kolmanneksi hihna löysällä se pääsi väistämään vastaantulijaa, eikä sen tarvinnut alkaa rähistä.

Kotona meillä on jatkettu ohitusharjoituksia niin, että aina koiran tullessa vastaan Tomo saa jotain hyvää syötävää. Pikkuhiljaa pyritään eroon namihoukuttimesta, niin, että Tomo ohittaisi vain käskyllä. Tärkeää on myös olla itsevarma ja ajatella vain, että nyt tästä mennään ohi ilman sen kummempia kotkotuksia.

En ota kantaa käytettyihin metodeihin tai niiden toimivuuteen, ja jokainen päättäköön itse, kokeileeko tätä kotona ja kykeneekö lukemaan koiraansa tarpeeksi hyvin nähdääkseen, mistä mahdolliset ongelmat johtuvat. Tämän postauksen tarkoituksena oli kertoa, miten ohitusharjoittelu tapahtui leirillä, ja periaatteessahan samoilla ohjeilla voi harjoitella kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti