maanantai 30. elokuuta 2010

Nimen takana


Monessa blogissa on pyörinyt haastetta kertoa, miksi koira sai sen nimen kun sai. Minäkin poimin haasteen Fionan blogista, ja kerron nyt teille, jotka ette vielä tiedä, miksi Tomosta tuli Tomo.

Tomo on japania ja tarkoittaa ystävää, kaveria, toveria. Japanilainen kanji-merkki, joka tarkoittaa ystävää ja lausutaan "tomo" näyttää tältä: 友. Edelle esittelemäni merkki voidaan lausua myös "yuu", koska kaikilla japanilaisilla kanji-merkeillä on useampi lausumistapa, kiinalaisperäinen ja japanilaisperäinen. Tomo on japanilainen ääntämistapa ko. merkille, "yuu" sitä vastoin kiinalainen. Sen enempää en taustoihin ja merkityksiin perehdytä teitä, koska muutoin joutuisin selittämään koko japanin kirjoitusjärjestelmän ja mihin se perustuu jne. Tämä siis taustoista.

Sitten, miksi japani? Koska Japani maana on kiehtonut minua pitkään, pidän japanin kielestä ja kulttuurista, historiasta jne. En halunnut koiralleni nimeä, jollaiseen todennäköisesti törmäisi jollain toisella nelijalkaisella. Tavalliset koirannimet eivät juurikaan kiehdo, mutta japanilaisissa nimissä on juuri oikeaa särmää. Lisäksi pidän siitä, että nimellä on merkitys. Tomo kuulostaa tavalliselta nimeltä, mutta se tarkoittaa silti jotain. Sillä on merkitys, joka aukeaa vain minulle. Ja nyt myös osittain teille. ;)

Miksi sitten päädyin juuri Tomoon? Alunperin tarkoituksenani ei ollut nimetä koiraa "ystäväksi". Mietin kaikenlaisia nimiä. Osa japanilaisistakin nimistä on jo melko yleisiä, ne hylkäsin. Tällaisia ovat esim. Yuki ja Sakura. No Sakura nyt on muutenkin melko tyttömäinen. Pohdin myös, josko nimeäisin koirani jonkun mangahahmon mukaan. Kaikilla mangahahmoilla ei kuitenkaan ole japaninkielistä nimeä, ja vaikka Edward, Hawkeye ja Mustang ovatkin hienoja hahmoja, eivät heidän nimensä täytä vaatimuksiani. Japaninkielisissä nimissä valinnanvaraa olisi, mutta suurinosa oli liian tavallisia, liian pitkiä tai liian selvästi ihmisten nimiksi mieltämiäni. Esimerkiksi Kenshin, Sanosuke ja Morita jäivät siksi pois listalta. Edellä luettelemani hahmot ovat myös kaikki melko tunnettuja (paitsi Morita), ja minusta olisi jotenkin liian ilmiselvää nimetä koira niin tunnetun hahmon mukaan.

Lopulta nimistä oli jäljellä Tomoe, ja olipa lähellä, ettei koirasta tullut sen nimistä. Tomoe-nimestä pidän todella paljon, ja hän on myös suosikkihahmojani, mutta jotenkin nimi ei tuntunut oikealta. Asiaan saattoi vaikuttaa se, että alkuperäisessä kontekstissaan Tomoe on nainen. Mielestäni Tomoe nimenä ei kuitenkaan ole erityisen feminiininen, vaan se kävisi hyvin myös uroskoiralle. No, Tomoe ei kuitenkaan tuntunut oikealta viimeistään siinä vaiheessa, kun oli nähnyt pennun. Pohdin jonkun aikaa nimeä, ja lopulta päädyin yksinkertaistamaan Tomoen, ja ottamaan lopusta e:n pois. Näin sai nimensä Tomo.

Seuraavan koiran kohdalla jatkan varmaan teemaa, eli japanilainen nimi. Narttukoiran voisi nimetä Yuuksi, se vasta olisikin monimerkityksellistä. Kuitenkaan narttua ei varmaan taloon tule, joten uroksille on listassa niminä ainakin Kenji ja Aoshi. Yllättäen narttukoiralle olisi nimiä paljon pidempi lista; Noa, Asa, Misao, Yuu, Aoi... Mutta nimeä ei kuitenkaan voi päättää koiraa näkemättä, joten voi olla, että kaikki harkitsemani nimet joutuvat odottamaan vielä, mikäli seuraava koira ei näytä yhdeltäkään niistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti