keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Pentukavereita

Olimme Tomon kanssa eilen koirapuistossa, alunperin tapaamassa vain pystykorva Helmiä, mutta puistossa olikin myös snautseriuros, jonka kanssa Tomo tuli myös ihan kivasti juttuun. Helmi oli myös kiva kaveri Tomolle, ja pisti sen kunnolla ruotuun vaikka oli ehkä puolet Tomon koosta :D Eikä aikaakaan, kun puistoon tuli lisää koiria, parhaimmillaan koiria oli kahdeksan, ja kaikki tosi kivoja, joukossa oli monta pentuakin.

Otin puistossa muutaman luoksetulon, kun leikki ei ollut ihan villeimillään, ja Tomo tuli hienosti joka kerta. Kerran se vähän epäröi, mutta tuli kuitenkin. Ja tietysti sai namia joka kerralla, ja pääsi takaisin leikkimään. Ehkä se on joskus vielä ihan luoksetulovarma! ;)

Yhteensä vietettiin puistossa n. tunti, ja siihen vielä matka päälle, kun ei tällä kertaa mentykään naapuripuistoon, vaan vähän kauemmas. Tomo pääsi samalla tutustumaan junaan ja bussiin pitkästä aikaa, tuskaahan se oli bussissa viiden aikaan ylisosiaalisen pennun kanssa, joka kiskoi ja veti joka suuntaan >:( Junassa meni paremmin, siellä oli vähemmän ihmisiäkin ja mentiin vain yksi pysäkinväli.

Yhteensä siis oltiin menossa varmaan pari tuntia, ja Tomo nukkuikin eilen koko illan ja tänäänkin se on enimmäkseen nukkunut. Ihan hyvä niin, koska Tomo ehkä kolautti jalkansa johonkin eilen. Eilen illalla se välillä näytti aristavan toista etujalkaa, ja tänään aamulla ihan vinkaisi ja ontui aika voimakkaasti hetken, kun hyppäsi alas nojatuolista. Nyt se kuitenkin kävelee normaalisti, mutta tämä ja huominen otetaan rauhallisesti vielä ja katsotaan. Veikkaan, että kyseessä on pieni kolhu joka paranee levolla. :)

sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Agilitykurssilla

Tänään oli pentuagilityn ensimmäinen kerta. Kyseessä ei ole alkeiskurssi, vaan ohjaukseen painottava kurssi, jonne ilmoittauduin siksi, koska alkeiskurssit olivat täynnä tai huonoon aikaan. Kuitenkin meni ihan hyvin, Tomon kanssa saimme vähän helpotettuja tehtäviä sitten :)

Ensin harjoittelimme pöydälle menoa, Tomo hyppäsi pöydälle ihan itse reippaasti, ja malttoi hyvin olla siinä, kunnes pyysin sen alas. Kovin pitkää aikaa ei tietenkään pöydällä oltu, vaan ihan muutama sekunti.

Sitten pääsimme menemään estetolppien välistä, epäilen huomasiko Tomo edes niitä, niin innokkaasti se seurasi makupalaa vain :D Putkeen taas se ei ensin olisi halunnut mennä, mutta tajusi nopeasti, että toisessa päässä odottaakin herkkua, ja sen saa vain menemällä putkesta läpi. Lopuksi se meni putkeen jo eteen lähettämällä, ja siihen sitten lopetettiin harjoitukset, että jäi onnistunut suoritus viimeiseksi. Ja tosiaan sitä eteen lähettämistä harjoiteltiin ensin menemällä taas niiden tolppien välistä.

Meitä taisi olla yhteensä viisi tuolla kurssilla, ja kaikki osasivat käyttäytyä paljon paremmin kuin Tomo :D Tosin yksi sheltti siellä haukkui aivan taukoamatta, ja kaksi kertaa joku pieni terrieri pääsi karkaamaan Tomo luokse, ja meinasi tulla rähinää. Muuten oli kyllä kivaa ja hyvin otettiin huomioon se, ettei meillä Tomon kanssa ollut aikaisempaa kokemusta agilitystä :)

perjantai 20. marraskuuta 2009

Eläinlääkärissä

Kävimme Tomon kanssa eläinlääkärissä eilen selvittelemässä noita vatsavaivoja. Eikä osannut eläinlääkärikään yleistutkimuksessa ainakaan todeta muuta, kuin että mahdollisesti herkkä maha, voi olla joku vilja, tai sitten vaan johtua siitä, että pennut syö kaikenlaista ulkona. Onneksi saatiin vakuutukseen menemään tuo käynti, ja itselleni jäi maksettavaa "vain" 50 euroa. Saatiin lisäksi Inupekt Forte suolistolääke matkaan.

Koska Tomon yleiskunto on hyvä ja se ei ole erikoisen laiha ja on normaalisti kasvanut, ei tarkempia tutkimuksia tehty. Jatketaan nappularuokinnalla vielä jonkin aikaa, tosin omavaltaisesti ajattelin lähteä pikkuhiljaa antamaan yhden aterian päivässä lihaa/ puuroa/ raejuustoa tms. kotiruokaa. Ja sitten näkee, miten vatsa reagoi. Toivottavasti hyvin ;)

Tomon käytös eläinlääkärissä oli sitten vähintäänkin mielenkiintoista! :D Tullessa se oli ihan villi, halusi hypätä tiskin yli virkailijan syliin, vinkui kaikkien ohi menevien ihmisten luokse ja häntä heiluen juoksi eläinlääkärin perässä tutkimushuoneeseen. Kuumeen mittaus oli ikävää, ja odottelu tylsää, mutta muuten Tomo oli oikein reipas. Vähän liiankin reipas :D

Ja pitäähän sitä vielä muokata ja taivastella, kuinka iso Tomo on jo. Säkäkorkeutta oli 54-55 cm, ja painoa eläinlääkärillä punnitessa 17,8 kg. Eli ihan iso poika se on jo. Toivottavasti ei kasva liian isoksi kuitenkaan.

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Asiaa ruokinnasta

Tomolla on ollut kamalasti vatsavaivoja taas viime aikoina. Nyt se on oksentanut muutaman päivän välein, riippumatta siitä, mitä olen sille syöttänyt. Nappulaa kuivana, raejuustoa, lihaa, ja mikään ei ole ollu hyvä. Kaikki ruoka-aineet ovat olleet tuttuja, eli mitään uutta ei ole ollut. Vaikka eipä sekään tunnu vaikuttavan. Alkuviikosta käydään eläinlääkärillä varmistamassa, ettei ole mitään vakavaa, koska jatkuva oksentelu voisi viitata siihen, että maha on syystä tai toisesta ärtynyt.

Siis ruokintaa täytyy todellakin miettiä. Nyt annoin sille nappulat kostutettuina reiluun määrään vettä, ja ruoka on pysynyt sisällä. Mielelläni pitäisin Tomon ns. sekaruokinnalla, niin kuin se on ollut tähänkin asti koko elämänsä. Seuraavaan Kennelrehun tilaukseen tulee kuulumaan kalkkunan ja poron lihaa, kalkkunaa siksi, että se on broilerin lisäksi dalmikselle sopivinta lihaa melko alhaisen puriinipitoisuutensa vuoksi. Ja poroa siksi, koska riistassa on niinikään alhaisempi puriinipitoisuus verrattuna esim. naudanlihaan, ja se on näyttänyt sopivan Tomon vatsalle hyvin.

Viime viikolla soitin eläinlääkärille kysyäkseni neuvoa, mutta kun en Hill'sin kalliita erikoispöperöitä halua koiralleni syöttää, niin eipä lääkäri osannut muuta sanoa, kuin että seuraile, jos ei mitään akuuttia tule. Ehdotti tosiaan siirtämään pennun "herkille koirille" tarkoitetulle nappulalle ja kaupitteli 23 e / 2 kg maksavaa Hill'sin i/d sapuskaa, jonka toimivuudesta ei ole edes takeita.

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Kehuja!

Tomo oli eilisen päivän hoidossa tuttavaperheen luonta, koska olin kaverini synttäreillä, missä oli allergisia vieraita. En voinut ottaa siis Tomoa mukaan. Se oli kuitenkin ilmeisen tyytyväinen oloonsa ja sai paljon kehuja.

Tomo oli leikkinyt tosi nätisti perheen 8-vuotiaan tytön kanssa, käyttäytynyt lenkillä hyvin, ei vetänyt hihnassa ja ohitti toiset koirat nätisti! Ja uskoi kieltoja yms. Siis saan olla siitä oikein superylpeä! Ihanaa kun se käyttäytyy niin hienosti, vaikka on vielä pieni. Järkevä ihana pikkuinen koirani<3

Ja tietysti se oli/on tervetullut uudestaan hoitopaikkaansa :)

perjantai 6. marraskuuta 2009

Talvi tuli.

Talvi tuli ja lunta. Aamulla kun katsoi ulos ikkunasta, oli mahtavaa kun maassa oli lunta. Menimme Tomon kanssa heti ulos pellolle ihmettelemään asiaa, eikä kello ollut edes kahdeksaa tuolloin 8) Kuitenkin oli kivaa ja otin kuvia, joista suurin osa tosin oli ihan tärähtäneitä aamuhämärän vuoksi.

Sain Tomon lämpömanttelinkin valmiiksi. Kovin hieno siitä ei tullut, kun ajatteli tekoprosessin ihan monimutkaisesti, vaikka olisin voinut tehdä sen paljon helpommin ja siistimmin. ^^; Lämmin se taisi kuitenkin olla, ja istui Tomon päälle erinomaisesti. Pääsimme iltapäivällä heti testaamaan sen, koska alkoi pyryttää ja sataa lisää lunta.

Manttelin päällikangas on vedenpitävää Autex-kangasta, joka maksoi Eurokankaassa muistaakseni 5,90e/m. Mantteliin meni 70 cm tuota kangasta. Vuorikankaat oli jo kotona ennestään, joten halvalla pääsin. Kustannuksista höpötin tänne tosin jo aiemmin. Otin kaavat Tomon vanhasta manttelista, joka on kaupasta ostettu, ja lisäsin vain selän pituuteen 15 cm, vähän kasvunvaraa siis ;) Myös etukappaleen (siis tuo joka peittää ryntäät ja tulee vatsan alle) kaavoitusta muutin hieman, ja se kiinnittyy tarroilla kummaltakin puolelta. Kokonaan irtonainen kappale siis, ja näin ollen manttelin pukeminen on äärimmäisen helppoa, ja sen istuvuutta voi hyvin säädellä. :)





keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Koirapuistoilua

Kävimme Tomon kanssa tänään koirapuistossa. Siellä oli 5,5 kk vanha gordoninsetteri uros, jonka kanssa Tomo leikki innokkaasti, ja ne tulivat hyvin toimeen, melki tasaväkisesti painivat, ja alkujännityksne jälkeen alkoi Tomollakin häntä heilua. Puistossa oli myös sekarotuinen aikuinen narttu, joka mielellään olisi leikkinyt vähän turhankin rajusti, mutta Tomo ei ainakaan pelännyt, vaan meno innoissaan mukaan. Hauskaa siis oli, mennään varmaan toistekin, jos näyttää siltä, että ei ole kauhean montaa koiraa paikalla. Tomo leikkii kyllä innoissaan kaikkien kanssa, mutta minä olen se jota jännittää :D

tiistai 3. marraskuuta 2009

Korvat katoaa...

Tomoon on nykyään todella vaikea saada kontaktia. Lenkillä saa hokea monen monta kertaa "Tomo" ennen kuin se kuuntelee. Myös todella monet käskyt pitää toistaa, ennen kuin totellaan. :x Ärsyttävää, mutta mikäpä siihen auttaisi muu kuin treeni. Enemmän treeniä häiriössä, ja ehkä myös parempaa palkkaa ja useammin palkkaa. Lyhyempiä aikoja.

Positiivista on, että Tomon vatsa on ollut nyt n. viikon ihan normaali, ei mitään kakkaongelmia. Ehkä tämä tästä. Nyt viimeisen viikon ajan Tomo on syönyt enemmän lihoja (poroa ja lohta), ehkä sillä on vaikutusta. Pian saadaan onneksi lisää lihaa, kun Kennelrehun auto tulee taas paikkakunnalle.

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Marraskuu

Marraskuu tuli ja sen mukana näköjään ainakin pakkasta. Yöllä pakkasta oli reilumminkin, päivälläkin pari astetta. Kaikki oli huurteessa, harmittaa, ettei juuri nyt ole kameraa, olisi saanut hienoja kuvia.

Toivottavasti tällaiset kelit nyt jatkuisivat, eikä tulisi sadetta ja mutaa ja kaikkea ällöttävää. :D Kävimme Tomon kanssa lenkillä, menimme enimmäkseen peltoja pitkin, oli ihanaa, kun ne olivat jäässä eikä tarvinnut rämpiä ja koirakin säilyi puhtaana.

Tämänpäiväistä aivotyöskentelyn virkaa hoiti uuden tempun opettelu: avaa hiukset. Idean sain täältä, ja Tomo ainakin keksi homman jujun tosi nopeasti (ja yritti myös joka kerta syödä hiusnauhan). Harjoittelu jatkuu joku toinen kerta, ettei pieni väsy liikaa, ja jää hyvä mieli kaikille. Olisikohan jollain lisää ideoita vastaavien hyödyllisten ja hauskojen temppujen opetteluun? ;)